Sposób na UV sprzed miliardów lat
3 września 2010, 11:04Sinice występują na Ziemi już od 3,4 mld lat. Przed katastrofą tlenową sprzed 2,4 mld lat były narażone na silne promieniowanie ultrafioletowe, a mimo to przeżyły, stąd pomysł naukowców, by wykorzystać wytwarzane przez nie substancje w kosmetykach z filtrem słonecznym.
Owocówki odróżniają izotopy wodoru
16 lutego 2011, 15:51Muszki owocowe (Drosophila melanogaster) potrafią odróżnić dwa izotopy wodoru: prot ("zwykły" wodór) i deuter (D). Odkrycie to dużo wnosi do rozumienia działania powonienia. Wiele wskazuje bowiem na to, że dla rozpoznania zapachu istotniejsza jest częstotliwość drgań wiązań niż kształt cząsteczki.
Rozpoznajemy wiek na postawie zapachu ciała
31 maja 2012, 10:03Ludzie potrafią ocenić wiek innych osób na podstawie ich zapachu. W dużej mierze zależy to od umiejętności identyfikowania woni starszych osób, która wbrew obiegowej opinii, okazała się mniej intensywna i nieprzyjemna niż zapachy jednostek młodych i w średnim wieku (PLoS ONE).
Zapach reklamuje płciowospecyficzne nagrody
24 października 2013, 06:45Męskie i żeńskie kwiaty pewnych roślin z rodziny liściokwiatowatych (Phyllanthaceae) zachwalają różne nagrody, wydzielając różne zapachy.
Mechanizm działania mleka macicznego
5 maja 2015, 11:59Przed ustanowieniem krążenia pępowinowego przez 11 pierwszych tygodni ciąży za odżywianie zarodka odpowiada mleko maciczne z gruczołów macicznych. By stwierdzić, jak glikogen i inne substancje są transportowane do embrionu i łożyska, John Aplin z Uniwersytetu w Manchesterze badał tkanki przekazane przez pacjentki.
Jedne robią z jądra tłok, drugie trawią
27 grudnia 2016, 16:00Komórki nowotworowe przemieszczają się inaczej od komórek zdrowych.
Naukowcy zidentyfikowali kluczowy etap wytwarzania woni ciała
4 lipca 2018, 10:39Eksperci sądzą, że znaleźli lepszy sposób na radzenie sobie z przykrą wonią ciała. Kluczem było ustalenie, na czym polega pierwszy etap tworzenia nieprzyjemnych lotnych związków z bezzapachowych substancji wydzielanych podczas pocenia. Dzięki temu można będzie wyprodukować skuteczniejsze dezodoranty z celowanymi substancjami aktywnymi.
Grzybowy sposób na obronę skunksa
7 sierpnia 2019, 12:06Bycie spryskanym wydzieliną gruczołów okołoodbytowych skunksa nie należy do miłych doświadczeń, zwłaszcza że smród może się utrzymywać tygodniami. Okazuje się jednak, że można sobie z tym poradzić z pomocą grzyba. Produkowana przez przedstawiciela rodzaju Tolypocladium perykozyna neutralizuje bowiem cuchnące związki siarki.
Prace nad elektronicznym nosem do wykrywania źródeł nieprzyjemnych zapachów
26 października 2021, 11:42Na Politechnice Wrocławskiej (PWr) powstaje e-nos, który pomoże w wykrywaniu źródeł uciążliwych zapachów i monitorowaniu ich poziomu w otoczeniu. Pracuje nad nim dr Justyna Jońca. Realizacja projektu SENSODOR ma potrwać 3 lata.
Butelkowana woda zawiera olbrzymią liczbę cząstek mikro- i nanoplastiku
9 stycznia 2024, 14:38W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o wszechobecności mikroplastiku. Znaleziono go na biegunach, w równikowej glebie, w wodzie i pożywieniu. Jest też i w butelkowanej wodzie. Autorzy niektórych badań informowali o znalezieniu w każdym litrze takiej wody tysięcy fragmentów mikroplastiku. Naukowcy z Columbia University postanowili niedawno przyjrzeć się też nanoplastikowi, czyli jeszcze mniejszym fragmentom, na które rozpada się mikroplastik. Okazało się, że litr butelkowanej wody zawiera średnio 240 000 fragmentów mikro- i nanoplastiku.